Estudo e modelaxe de biosistemas e bioprocesos
Descubrir e comprender as complexas interaccións que determinan os procesos dentro das células, tecidos e organismos que funcionan coma un sistema permite levar a cabo un estudo integral dos procesos con mediación biolóxica, o que se coñece como enfoque de bioloxía de sistemas. Polo xeral, isto implica redes inter e intracelulares e pódese aplicar a unha gran variedade de sistemas, incluídos algúns que poden ter efecto sobre a nosa saúde e nutrición.
O IIM-CSIC aplica unha estratexia interdisciplinaria e fundamental para o estudo dos sistemas biolóxicos relevantes para a saúde humana e animal, a seguridade alimentaria, a calidade dos alimentos e a nutrición.
As observacións experimentais integrais das dinámicas da fisioloxía celular, a expresión xénica, a composición de proteínas e metabolitos e as interaccións entre distintos compoñentes celulares constitúen os datos de entrada para a análise integral de datos. Os modelos matemáticos a escalas axeitadas axudan a contextualizar os datos e a predicir o comportamento de sistemas biolóxicos.
O noso enfoque interdisciplinario xera novos coñecementos biolóxicos fundamentais, que en última instancia se traducen en melloras na seguridade e calidade dos alimentos, nunha optimización dos bioprocesos e, finalmente, nunha mellor saúde humana.
Proxectos activos
- LIFE REFISH -
<p>Flexible biorefinery to valorise discards and by-products of the European fish and seafood production (REFISH)</p>
Investigador/a Principal:VázquezÁlvarezXosé AntónInstitución financiadora:LIFE Environment (Nature & Circular Economy)Financiamento para o IIM-CSIC:357637€Doao - BIOTRANSFER -
<p>Polymicrobial L. monocytogenes-carrying biofilms as a key on the risk of listeriosis in foods</p>
Investigador/a Principal:LópezCaboMartaInstitución financiadora:CSICFinanciamento para o IIM-CSIC:28557€Doao - VALOR -
<p>Valorización integral de los efluentes y residuos de pieles generados en el proceso de producción de gelatinas marinas de alta calidad</p>
Investigador/a Principal:VázquezÁlvarezXosé AntónInstitución financiadora:CSICFinanciamento para o IIM-CSIC:21600€Doao - DTWINE2021 -
<p>Digital Twins to optimize energy efficiency and product quality in WINEries</p>
Investigador/a Principal:BalsaCantoEvaInstitución financiadora:Proyecto PLEC2021-007827 financiado por MCIN/ AEI /10.13039/501100011033 y por la Unión Europea NextGenerationEU/PRTRFinanciamento para o IIM-CSIC:248164€Doao - Contrato Programa -
<p>AYUDA CONVENIO ENTRE CSIC Y LA AXENCIA GALEGA DE INNOVACIÓN -GAIN- PARA EL DESARROLLO DE PROGRAMAS DE I+D+i EN LOS INSTITUTOS DE INVESTIGACIÓN DEL CSIC EN GALICIA Y EN LOS CENTROS OCEANOGRÁFICOS DEL INSTITUTO ESPAÑOL DE OCEANOGRAFÍA (CSIC-IEO). 2021-2022</p>
Investigador/a Principal:SaboridoReyFranInstitución financiadora:Agencia Galega de InnovaciónFinanciamento para o IIM-CSIC:521824€Doao - ISEAS -
<p>Nanopartículas con hidrolizados de colágeno marino: aplicaciones en cosmética</p>
Investigador/a Principal:PérezMartínRicardo IsaacInstitución financiadora:CSICFinanciamento para o IIM-CSIC:52000€Doao - BBM -
<p>Biotecnología y Bioprocesos Marinos</p>
Investigador/a Principal:GonzálezSoteloCarmenInstitución financiadora:Ayudas cofinanciadas con fondos de la Agencia Gallega de Innovación de la Xunta de GaliciaFinanciamento para o IIM-CSIC:75000€Doao - COLAGENO -
<p>Estructura y función del colágeno: Mapeo peptídico y aplicaciones cosméticas</p>
Investigador/a Principal:GonzálezSoteloCarmenInstitución financiadora:CSICFinanciamento para o IIM-CSIC:33500€Doao - ChemBAC -
<p>ChemBAC: Multiscale mechanistic dynamic modelling of the CHEmical and biochemical effect on the growth and death of BACteria</p>
Investigador/a Principal:RodríguezGarcíaMíriamInstitución financiadora:CSICFinanciamento para o IIM-CSIC:143319,89€Doao - E-MUSE -
<p>Complex microbial ecosystems multiscale modelling: mechanistic and data driven approaches integration.</p>
Investigador/a Principal:BalsaCantoEvaInstitución financiadora:This project that has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under the Marie Skłodowska-Curie grant agreement No 956126Financiamento para o IIM-CSIC:501810€Doao - SYS-ALLERGOMICS -
<p>Proteomics and structural-based systems biology of fish allergy in raw and processed seafood</p>
Investigador/a Principal:CarreraMouriñoMónicaPazosPalmeiroManuelInstitución financiadora:Proyecto PID2019-103845RB-C21 financiado por MCIN/ AEI /10.13039/501100011033Financiamento para o IIM-CSIC:195000€Doao - DIMCOVAR -
<p>Detección, infección y modelización de SARS-CoV-2 mediante analisis en estaciones depuradoras de aguas residuales y bioindicadores marinos</p>
Investigador/a Principal:FiguerasHuertaAntonioInstitución financiadora:Fundación Banco SantanderFinanciamento para o IIM-CSIC:107000€Doao - BIOPRO -
<p>Grupo de Enxeñería de BioProcesos</p>
Investigador/a Principal:BalsaCantoEvaInstitución financiadora:Ayudas cofinanciadas con fondos de la Agencia Gallega de Innovación de la Xunta de GaliciaFinanciamento para o IIM-CSIC:74950€Doao <p>Impulso de la vigilancia del entorno tecnológico, refuerzo de la internacionalización, del marketing y comunicación en el Instituto de Investigaciones Marinas</p>
Investigador/a Principal:SaboridoReyFranInstitución financiadora:CSICFinanciamento para o IIM-CSIC:105000€Doao- ControlAR -
<p>ControlAR: Model-based process engineering to CONTROL Antimicrobial Resistance for the food industry 4.0</p>
Investigador/a Principal:RodríguezGarcíaMíriamInstitución financiadora:Proyecto RTI2018-093560-J-I00 financiado por MCIN/AEI/10.13039/501100011033/ y por FEDER Una manera de hacer EuropaFinanciamento para o IIM-CSIC:159200€Doao - SEAFOODAGE -
<p>Smart and eco-innovative SEAFOOD processes and products for healthy AGEing</p>
Investigador/a Principal:BalsaCantoEvaInstitución financiadora:Project co-funded by the Interreg Atlantic Area Programme through the European Regional Development Fund.Financiamento para o IIM-CSIC:374161€Doao - MULTIWINE -
<p>MODELADO MULTI-ESCALA PARA COMPRENDER LA DINAMICA DEL METABOLISMO Y LOS MECANISMOS DE COMPETENCIA DE LEVADURAS HIBRIDAS EN FERMENTACIONES VINICAS</p>
Investigador/a Principal:BalsaCantoEvaInstitución financiadora:Proyecto RTI2018-093744-B-C33 financiado por MCIN/AEI/10.13039/501100011033/ y por FEDER Una manera de hacer EuropaFinanciamento para o IIM-CSIC:58000€Doao - INCO4IN -
<p>Nuevas herramientas de modelado e identificación de sistemas</p>
Investigador/a Principal:TaboadaAnteloLuisInstitución financiadora:Proyecto PGC2018-099312-B-C33 financiado por MCIN/AEI/10.13039/501100011033/ y por FEDER Una manera de hacer EuropaFinanciamento para o IIM-CSIC:107400€Doao - SeaFoodAllergy -
<p>Proteómica en cross-talk para el control, estudio y terapia de la alergia alimentaria</p>
Investigador/a Principal:CarreraMouriñoMónicaInstitución financiadora:Ayudas cofinanciadas con fondos de la Agencia Gallega de Innovación de la Xunta de GaliciaFinanciamento para o IIM-CSIC:95833€Doao - BlueHuman -
<p>Blue biotechnology as a road for innovation on human’s health aiming smart growth in Atlantic Area</p>
Investigador/a Principal:VázquezÁlvarezXosé AntónPérezMartínRicardo IsaacInstitución financiadora:Project co-funded by the Interreg Atlantic Area Programme through the European Regional Development Fund.Financiamento para o IIM-CSIC:150000€Doao - BlueBioLab -
<p>Transboundary Marine Biotechnology Laboratory</p>
Investigador/a Principal:NovoaGarcíaBeatrizInstitución financiadora:Proyecto 0474_BLUEBIOLAB_1_E cofinanciado por el Fondo Europeo de Desarrollo Regional FEDER a través del Programa Interreg V-A España-Portugal (POCTEP) 2014-2020Financiamento para o IIM-CSIC:103918€Doao - FOODSENS -
<p>Transfer of Technologies to Reduce Food Risks</p>
Investigador/a Principal:RodríguezHerreraJuan JoséInstitución financiadora:Proyecto 0591_ FOODSENS _1_E_1_E cofinanciado por el Fondo Europeo de Desarrollo Regional FEDER a través del Programa Interreg V-A España-Portugal (POCTEP) 2014-2020Financiamento para o IIM-CSIC:87689€Doao