Acuicultura
A produción acuícola mariña a nivel mundial está a achegarse ano tras ano ao volume das pesquerías de captura, superando as 60 tm entre o peixe e marisco de cultivo (30,8 tm en 2018) e a produción de algas (30 tm en 2018).
A escala local, Galicia ten una gran tradición en acuicultura, cunha produción que supera as capturas pesqueiras en peso (>200.000 toneladas), aínda que non en valor (200 millóns de €). Galicia tamén lidera o cultivo de mexillón e de rodaballo en España (97 % e 99 % da produción, respectivamente). Ademais, Galicia foi pioneira na adaptación de novas especies para acuicultura, coma no caso do abadexo.
Porén, a acuicultura na UE experimentou certo grao de estancamento durante a última década, fundamentalmente debido ao descenso da produción asociado a enfermidades, dependencia dos pensos de peixe, falta de zonas reguladas cara ás que expandir a súa produción e problemas medioambientais asociados co proceso de cultivo. A acuicultura debe superar estas limitacións para poder responder á crecente demanda humana de proteínas procedentes do mar introducindo novas especies de cultivo, fundamentalmente especies de baixo nivel trófico, aplicando estratexias de cultivo multiespecífico e expandíndose cara a alta mar para diminuír o impacto sobre as zonas costeiras.
Unha acuicultura sustentable necesita innovacións que garantan a protección ambiental, a saúde e o benestar animal e a saúde e seguridade pública. O IIM-CSIC conta cunha longa tradición na colaboración coa industria acuícola.
A continuación podes ver todas as nosas capacidades e servizos asociados.
Grupos de investigación
Capacidades
- Secreto industrial | Protocolo para a produción industrial de cabalos de mar (Hippocampus reidi)
Autoría: Miquel Planas Oliver; Alexandre Chamorro Valverde
Descrición: Desenvolvemento de procedementos de cultivo integrados para a produción industrial de cabalos de mar da especie Hippocampus reidi.
- Capacidades | Desenvolvemento de novos produtos alimentarios a partir de subprodutos da pesca e da acuicultura
Desenvolvemento de procesos para a transformación de descartes e subprodutos do mar en novas materias primas (pasta de peixe, aceite de peixe, etc.) con valor engadido para a xeración de innovadores produtos alimentarios procesados (hamburguesas, nuggets, etc.), garantindo a súa trazabilidade, o seu valor nutricional e a súa seguridade ao longo de novas cadeas de valor.
- Capacidades | Desenvolvemento de bioprocesos (biorrefinerías) para extraer bioprodutos e compostos bioactivos a partir de subprodutos da industria alimentaria
Desenvolvemento de bioprocesos que permiten extraer compoñentes útiles de interese industrial a partir de descartes e de subprodutos e efluentes da industria alimentaria. Caracterización bioquímica de compoñentes útiles presentes en distintos tipos de produtos e subprodutos pesqueiros, como coláxeno da pel, encimas das vísceras, condroitín sulfato presente na cartilaxe, quitina das coirazas de crustáceos e das cunchas de xiba ou hidrolizados de proteínas obtidos do músculo. Avaliación de aplicacións potenciais destes compostos mediante a caracterización das súas actividades biolóxicas (antioxidantes, etc.) e as súas propiedades funcionais para o seu uso en diversas industrias, como a biomédica, química, cosmética, alimentaria, etc.
- Capacidades | Control da trazabilidade e a etiquetaxe
Desenvolvemento de biomarcadores específicos e técnicas de -ómica para cuantificar alérxenos e facer seguimento da composición específica e a orixe xeográfica para a trazabilidade da calidade e a prevención do fraude alimentario e das pesquerías non reguladas.
- Capacidades | Optimización de pensos de peixe
Desenvolvemento de novas fórmulas e dietas sostibles para o seu subministro ás especies de cultivo co fin de mellorar a súa calidade e benestar.
Servizos
-
Unidade Técnica de Biobanco
-
SEMAIM: Microscopia óptica e análise de imaxe
-
PEACHESEA: Análise de acidificación oceánica
-
Determinación de metais no medio mariño
-
LNREMB: Laboratorio Nacional de Referencia de Enfermidades de Moluscos Bivalvos
-
Historia Vital
-
Xenómica e análises bioinformáticas
-
Xenómica funcional de peixes
-
Cromatografía e ómica avanzada
Proxectos activos
- LIFE REFISH -
Flexible biorefinery to valorise discards and by-products of the European fish and seafood production (REFISH)
Investigador/a Principal:VázquezÁlvarezXosé AntónInstitución financiadora:LIFE Environment (Nature & Circular Economy)Financiamento para o IIM-CSIC:357.637€Doao - METDISFISH -
Terapias metabólicas para el tratamiento de enfermedades infecciosas en peces de cultivo
Investigador/a Principal:NovoaGarcíaBeatrizInstitución financiadora:Ayuda cofinanciada por el Fondo Europeo Marítimo y de Pesca y el Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación.Financiamento para o IIM-CSIC:324175€Doao - ECOMUSSEL -
Servicios ecosistémicos del cultivo de mejillón
Investigador/a Principal:ÁlvarezSalgadoXosé AntónInstitución financiadora:CSICFinanciamento para o IIM-CSIC:48500€Doao - INMUNOCTOPUS -
IMMUNITY IN COMMON OCTOPUS: NON-SELF RECOGNITION AND IMMUNE RESPONSE INDUCED BY PATHOGENS
Investigador/a Principal:GestalMateoMaría CaminoInstitución financiadora:Proyecto PID2020-119906GB-I00 financiado por MCIN/ AEI /10.13039/501100011033Financiamento para o IIM-CSIC:120000€Doao - IMANREFIVIR -
IMMUNE ANTIVIRAL RESPONSE OF FISH AGAINST RNA VIRUSES
Investigador/a Principal:NovoaGarcíaBeatrizInstitución financiadora:Proyecto PID2020-119532RB-I00 financiado por MCIN/ AEI /10.13039/501100011033Financiamento para o IIM-CSIC:160000€Doao - Contrato Programa -
AYUDA CONVENIO ENTRE CSIC Y LA AXENCIA GALEGA DE INNOVACIÓN -GAIN- PARA EL DESARROLLO DE PROGRAMAS DE I+D+i EN LOS INSTITUTOS DE INVESTIGACIÓN DEL CSIC EN GALICIA Y EN LOS CENTROS OCEANOGRÁFICOS DEL INSTITUTO ESPAÑOL DE OCEANOGRAFÍA (CSIC-IEO). 2021-2022
Investigador/a Principal:SaboridoReyFranInstitución financiadora:Agencia Galega de InnovaciónFinanciamento para o IIM-CSIC:521824€Doao - ResiduoZero_2 -
Residuo Zero: Puesta en marcha de una planta piloto par ala transformación y elaboración de nuevos productos procedentes de la transformación de dorada y lubina Culmárex y en los planes de etiquetado de nuevos Productos.
Investigador/a Principal:MedinaMéndezIsabelInstitución financiadora:Culmarex S.A.Financiamento para o IIM-CSIC:24705€Doao - ERM -
Ecología y Recursos Marinos
Investigador/a Principal:PierceGraham JohnInstitución financiadora:Ayudas cofinanciadas con fondos de la Agencia Gallega de Innovación de la Xunta de GaliciaFinanciamento para o IIM-CSIC:333321€Doao - ACUIECO -
ACUICULTURA SOSTENIBLE Y ECONOMÍA CIRCULAR
Investigador/a Principal:FernándezBabarroJose ManuelInstitución financiadora:Consello Regulador do Mexillón de GaliciaFinanciamento para o IIM-CSIC:11925€Doao - SUSTAINFEED -
Development of highly sustainable less/zero competing-food aquafeeds for European aquaculture using low carbon and zero waste ingredients
Investigador/a Principal:MedinaMéndezIsabelInstitución financiadora:EIT-Food project co-funded by the European UnionFinanciamento para o IIM-CSIC:138961€Doao