Reciclado e Valorización de Residuos
Pechando o ciclo: novas cadeas de valor inspiradas no concepto de biorrefinería mariña.
Ao longo da cadea de valor dos produtos do mar, as diversas transformacións sufridas polos produtos xeran refugos que normalmente se desbotan. Dar unha nova vida aos materiais que hoxe en día se consideran refugallos é un camiño chave cara á sostibilidade real.
O Grupo de Investigación en Reciclado e Valorización de Residuos (ReVal) traballa para desenvolver, optimizar e escalar novos procesos orientados a engadir un novo valor aos efluentes e subprodutos de diversos sectores da industria alimentaria, tales como o dos produtos do mar, a acuicultura e a pesca ou a industria agroalimentaria.
Para isto, o grupo inspírase no concepto de "biorrefinería mariña". Este concepto busca optimizar o número e a calidade dos produtos que poden xerarse a partir de materiais orgánicos procedentes do mar. Xelatinas, cartilaxe, hidrolizados de proteínas de peixe, peptonas mariñas, condroitín sulfato, derivados da quitina ou bioapatita son soamente algúns dos produtos con valor engadido que o grupo é quen de obter.
Ademais, o potencial dos microorganismos para produciren compostos biotecnolóxicos é unha ferramenta chave para ReVal, xa que poden usarse en procesos de bioconversión para producir probióticos, bacteriocinas, ácido láctico, encimas, astaxantina ou ácido hialurónico en distintos procedementos e en diversos tipos de operación, optimizando ademais as etapas de separación e purificación de metabolitos microbianos.
Outro gran paso cara á sustentabilidade, impulsado por este grupo mediante a experimentación con microorganismos, é a biorremediación microbiolóxica de verteduras de petróleo en medios mariños. O grupo investiga a aplicación de dispersantes e axentes de limpeza costeira para eliminar o petróleo adherido á superficie das rochas, unha medida de remediación que pode aplicarse en condicións seguras dende o punto de vista ecotoxicolóxico e medioambiental.
O grupo estuda tamén a aplicación do modelado matemático, tanto mecánico como empírico, en distintas estratexias relacionadas con procesos químicos e biolóxicos. Grazas ao seu exhaustivo coñecemento sobre as interaccións e transformacións dentro dun sistema, o grupo pode modelar o crecemento encimático, microbiano e animal e as respostas bioactivas, así como complexas relacións entre dose e resposta.
- INNOFITOTOX -
<p>Programa Ciencias Mariñas: Analíticas innovadoras de metabolitos do plancto</p>
Investigador/a Principal:RiobóAgullaPilarInstitución financiadora:El Programa de Ciencias Mariñas de Galicia es 1 de los 5 programas de Ciencias Marinas de los Planes Complementarios de I+D+I con las CCAA del Plan de Recuperación Transformación y Resilencia (NextGenerationEU).Financiamento para o IIM-CSIC:25300€Doao - LIFE REFISH -
<p>Flexible biorefinery to valorise discards and by-products of the European fish and seafood production (REFISH)</p>
Investigador/a Principal:VázquezÁlvarezXosé AntónInstitución financiadora:LIFE Environment (Nature & Circular Economy)Financiamento para o IIM-CSIC:357637€Doao - VALOR -
<p>Valorización integral de los efluentes y residuos de pieles generados en el proceso de producción de gelatinas marinas de alta calidad</p>
Investigador/a Principal:VázquezÁlvarezXosé AntónInstitución financiadora:CSICFinanciamento para o IIM-CSIC:21600€Doao - BBM -
<p>Biotecnología y Bioprocesos Marinos</p>
Investigador/a Principal:GonzálezSoteloCarmenInstitución financiadora:Ayudas cofinanciadas con fondos de la Agencia Gallega de Innovación de la Xunta de GaliciaFinanciamento para o IIM-CSIC:75000€Doao - SEAFOODAGE -
<p>Smart and eco-innovative SEAFOOD processes and products for healthy AGEing</p>
Investigador/a Principal:BalsaCantoEvaInstitución financiadora:Project co-funded by the Interreg Atlantic Area Programme through the European Regional Development Fund.Financiamento para o IIM-CSIC:374161€Doao
- Pedreira, A.; Vázquez, J.A.; García, M.R. (2022) Kinetics of Bacterial Adaptation, Growth, and Death at Didecyldimethylammonium Chloride sub-MIC Concentrations Frontiers in Microbiology DOI:10.3389/fmicb.2022.758237
- Alves, A.L.; Costa-Gouveia, J.; Vieira de Castro, J.; Sotelo, C.G.; Vázquez, J.A.; Pérez-Martín, R.I.; Torrado, E.; Neves, N.; Reis, R.L.; Castro, A.G.; Silva, T.H. (2022) Study of the immunologic response of marine-derived collagen and gelatin extracts for tissue engineering applications Acta Biomaterialia DOI:10.1016/j.actbio.2022.01.009
- Rodrigues, D.P.; Calado, R.; Pinho, M.; Rosário Domingues, M.; Antonio Vázquez, J.; Ameixa, O.M.C.C. (2022) Bioconversion and performance of Black Soldier Fly (Hermetia illucens) in the recovery of nutrients from expired fish feeds Waste Management DOI:10.1016/j.wasman.2022.01.035
- Valcarcel, J.; Vázquez, J.A.; Varela, U.R.; Reis, R.L.; Novoa-Carballal, R. (2022) Isolation and characterization of polysaccharides from the ascidian styela clava Polymers DOI:10.3390/polym14010016
- Valcarcel, J.; Hermida-Merino, C.; Piñeiro, M.M.; Hermida-Merino, D.; Vázquez, J.A. (2021) Extraction and characterization of gelatin from skin by-products of seabream, seabass and rainbow trout reared in aquaculture International Journal of Molecular Sciences DOI:10.3390/ijms222212104
- PhD - Miguel Ángel Prieto Lage (06/11/2014) Formulación y optimización de métodos analíticos empleando modelos matemáticos dependientes del tiempo y la dosis para la caracterización, identificación y cuantificación eficiente de respuestas individuales, sinérgicas y antagónicas de anti- y pro-oxidantes. Aplicación práctica con diferentes sustratos alimentarios UNIVERSIDAD DE VIGO
- PhD - Diego Rial Conde (04/10/2013) Toxicity and marine risk assessment of spill treating agents and oil UNIVERSIDAD DE VIGO
<p>Estudios de viabilidad para la valorización de cabezas de tiburón azul y de efluentes de la cocción de mejillón y de cefalópodos</p>
Investigador/a Principal:VázquezÁlvarezXosé AntónInstitución financiadora:Conservas RIANXEIRA SAUFinanciamento para o IIM-CSIC:84700€Doao
- Capacidades | Desenvolvemento de novos produtos alimentarios a partir de subprodutos da pesca e da acuicultura
Desenvolvemento de procesos para a transformación de descartes e subprodutos do mar en novas materias primas (pasta de peixe, aceite de peixe, etc.) con valor engadido para a xeración de innovadores produtos alimentarios procesados (hamburguesas, nuggets, etc.), garantindo a súa trazabilidade, o seu valor nutricional e a súa seguridade ao longo de novas cadeas de valor.
- Capacidades | Desenvolvemento de bioprocesos (biorrefinerías) para extraer bioprodutos e compostos bioactivos a partir de subprodutos da industria alimentaria
Desenvolvemento de bioprocesos que permiten extraer compoñentes útiles de interese industrial a partir de descartes e de subprodutos e efluentes da industria alimentaria. Caracterización bioquímica de compoñentes útiles presentes en distintos tipos de produtos e subprodutos pesqueiros, como coláxeno da pel, encimas das vísceras, condroitín sulfato presente na cartilaxe, quitina das coirazas de crustáceos e das cunchas de xiba ou hidrolizados de proteínas obtidos do músculo. Avaliación de aplicacións potenciais destes compostos mediante a caracterización das súas actividades biolóxicas (antioxidantes, etc.) e as súas propiedades funcionais para o seu uso en diversas industrias, como a biomédica, química, cosmética, alimentaria, etc.
- Capacidades | Deseño de procedementos de desinfección e modelaxe para a prevención da resistencia a axentes antimicrobianos
Desenvolvemento de estratexias químicas (combinacións de desinfectantes, aceites esenciais) e biolóxicas (encimas, fagos) que sexan efectivas na eliminación de biopelículas monoespecíficas e mixtas en superficies usadas na industria alimentaria. Proba de biocidas e desenvolvemento de mellores estratexias de dosificación de biocidas para a industria alimentaria, garantindo a seguridade alimentaria ao tempo que se evita a adquisición de resistencia a axentes antimicrobianos.
- Capacidades | Modelaxe e optimización de procesos fermentativos e outros bioprocesos de uso industrial
Desenvolvemento de algoritmos matemáticos e software de simulación para a optimización global e o control de bioprocesos nas industrias alimentaria e biotecnolóxica.
- Capacidades | Biorremediación
Tratamento microbiolóxico de verteduras de petróleo (biorremediación) en medios mariños. Aplicación de dispersantes e axentes de limpeza costeira en condicións seguras dende o punto de vista ecotoxicolóxico para eliminar o petróleo adherido na superficie das rochas.
- Prototipo | Morbidostat: desentrañando a resistencia a axentes antimicrobianos
Morbidostat é un dispositivo de cultivo continuo controlado por ordenador que axusta automaticamente a concentración de fármacos para manter constante a inhibición do crecemento en cultivos microbianos. A medida que as bacterias adquiren mutacións que lles confiren resistencia aos fármacos, son capaces de tolerar meirandes concentracións dos devanditos fármacos e de medrar máis rapidamente, eliminando así a presión selectiva, que é a forza impulsora da evolución. Para compensar este mecanismo, Morbidostat aumenta a concentración do fármaco o suficiente para manter a taxa de crecemento orixinal das bacterias, mantendo así a presión selectiva ao longo do tempo. O sistema permite adquirir datos para modelar a evolución microbiana baixo estrés por axentes antimicrobianos, optimizar as estratexias de dosificación de biocidas e desenvolver cepas de alta resistencia a axentes antimicrobianos utilizadas para analizar a eficacia de novos biocidas, entre outras aplicacións.
- Piloto | iDVP: Punto de Valorización e Procesamento Integral de Descartes
Desenvolvido dentro do proxecto Life iSEAS, no iDVP aplícase o concepto de biorrefinería á revalorización integral dos descartes pesqueiros. Consta de dispositivos de machucado/picado/homoxeneización, autoclave, separador de carne e espiñas para produción de pasta de peixe, reactores de 300-500 l configurados para a hidrólise química/encimática controlada, sistemas de separación e purificación de compostos biolóxicos, incluídas centrífugas Tricanter e equipamento de membrana (micro e ultrafiltración) e dispositivos utilizados para a concentración (evaporador ao baleiro) e o secado (liofilizador e secador por atomización). Para máis información, escríbenos un correo electrónico.
- Patente | Procedemento para a extracción do ácido hialurónico do humor vítreo do peixe
Autoría: Miguel Anxo Murado; María Montemayor Castroviejo; Marta López Cabo; María del Pilar González Fernández; Laura Pastoriza Enríquez
Técnica para a preparación de ácido hialurónico (AH) a partir do humor vítreo do peixe para o seu uso en cosmética e en clínica. O proceso comprende a electrodeposición de proteínas e a súa diafiltración simultánea con recirculación total. Este procedemento permite a recuperación selectiva dos sedimentos impuros, a precipitación do AH e a solubilización de proteínas, xerando un AH cunha pureza superior ao 99,5 %. Podes ver información máis detallada premendo aquí.