Economía circular: uso integral de recursos mariños
Se se garante a sustentabilidade do sector do cultivo de peixe e se acada un uso sostible das pesquerías, a nosa sociedade conta cun gran potencial para conseguir unha nutrición saudable e equilibrada para toda a humanidade.
Porén, as limitacións na dispoñibilidade destes recursos requiren dunha explotación máis eficiente que reduza o desbaldo de alimentos a nivel mundial e que engada valor a certos subprodutos industriais que actualmente se consideran refugallos alimentarios.
Por unha banda, os descartes pesqueiros, é dicir, as capturas non desexadas, constitúen unha fonte substancial de refugos que ameaza a explotación sostible e a viabilidade económica das pesquerías. Por outra, a industria do procesamento de produtos do mar xera moitos subprodutos, tales como proteínas, encimas, ácidos graxos e biopolímeros, que decotío se desbotan malia as súas potenciais aplicacións en biotecnoloxía, nutrición, farmacéutica e biomédica.
A nosa investigación dentro desta liña pretende engadir valor a recursos que actualmente se desbotan. Deseñamos e optimizamos procesos e tecnoloxías ecolóxicamente innovadoras para xestionar e pór en valor os descartes pesqueiros e os subprodutos e refugos da industria do procesamento de produtos do mar. Así, podemos obter ingredientes para pensos acuícolas e para consumo humano, xunto con outros compostos de valor engadido medio ou alto que poden ser de interese para os sectores alimentario, cosmético e farmacéutico.
Proxectos activos
- LIFE REFISH -
<p>Flexible biorefinery to valorise discards and by-products of the European fish and seafood production (REFISH)</p>
Investigador/a Principal:VázquezÁlvarezXosé AntónInstitución financiadora:LIFE Environment (Nature & Circular Economy)Financiamento para o IIM-CSIC:357637€Doao - VALOR -
<p>Valorización integral de los efluentes y residuos de pieles generados en el proceso de producción de gelatinas marinas de alta calidad</p>
Investigador/a Principal:VázquezÁlvarezXosé AntónInstitución financiadora:CSICFinanciamento para o IIM-CSIC:21600€Doao - SEAFOOD-ID -
<p>ANALYTICAL STRATEGIES BASED ON NON-DESTRUCTIVE METHODS AND METAGENOMICS FOR THE CONTROL OF PRODUCTION METHOD AND GEOGRAPHIC ORIGIN</p>
Investigador/a Principal:GonzálezSoteloCarmenPérezMartínRicardo IsaacInstitución financiadora:Proyecto PID2020-118012RB-C21 financiado por MCIN/ AEI /10.13039/501100011033Financiamento para o IIM-CSIC:168000€Doao - Contrato Programa -
<p>AYUDA CONVENIO ENTRE CSIC Y LA AXENCIA GALEGA DE INNOVACIÓN -GAIN- PARA EL DESARROLLO DE PROGRAMAS DE I+D+i EN LOS INSTITUTOS DE INVESTIGACIÓN DEL CSIC EN GALICIA Y EN LOS CENTROS OCEANOGRÁFICOS DEL INSTITUTO ESPAÑOL DE OCEANOGRAFÍA (CSIC-IEO). 2021-2022</p>
Investigador/a Principal:SaboridoReyFranInstitución financiadora:Agencia Galega de InnovaciónFinanciamento para o IIM-CSIC:521824€Doao - ISEAS -
<p>Nanopartículas con hidrolizados de colágeno marino: aplicaciones en cosmética</p>
Investigador/a Principal:PérezMartínRicardo IsaacInstitución financiadora:CSICFinanciamento para o IIM-CSIC:52000€Doao - ResiduoZero_2 -
<p>Residuo Zero: Puesta en marcha de una planta piloto par ala transformación y elaboración de nuevos productos procedentes de la transformación de dorada y lubina Culmárex y en los planes de etiquetado de nuevos Productos.</p>
Investigador/a Principal:MedinaMéndezIsabelInstitución financiadora:Culmarex S.A.Financiamento para o IIM-CSIC:24705€Doao - BBM -
<p>Biotecnología y Bioprocesos Marinos</p>
Investigador/a Principal:GonzálezSoteloCarmenInstitución financiadora:Ayudas cofinanciadas con fondos de la Agencia Gallega de Innovación de la Xunta de GaliciaFinanciamento para o IIM-CSIC:75000€Doao - ACUIECO -
<p>ACUICULTURA SOSTENIBLE Y ECONOMÍA CIRCULAR</p>
Investigador/a Principal:FernándezBabarroJose ManuelInstitución financiadora:Consello Regulador do Mexillón de GaliciaFinanciamento para o IIM-CSIC:11925€Doao - COLAGENO -
<p>Estructura y función del colágeno: Mapeo peptídico y aplicaciones cosméticas</p>
Investigador/a Principal:GonzálezSoteloCarmenInstitución financiadora:CSICFinanciamento para o IIM-CSIC:33500€Doao <p>Estudios de viabilidad para la valorización de cabezas de tiburón azul y de efluentes de la cocción de mejillón y de cefalópodos</p>
Investigador/a Principal:VázquezÁlvarezXosé AntónInstitución financiadora:Conservas RIANXEIRA SAUFinanciamento para o IIM-CSIC:84700€Doao<p>Impulso de la vigilancia del entorno tecnológico, refuerzo de la internacionalización, del marketing y comunicación en el Instituto de Investigaciones Marinas</p>
Investigador/a Principal:SaboridoReyFranInstitución financiadora:CSICFinanciamento para o IIM-CSIC:105000€Doao- SEAFOODAGE -
<p>Smart and eco-innovative SEAFOOD processes and products for healthy AGEing</p>
Investigador/a Principal:BalsaCantoEvaInstitución financiadora:Project co-funded by the Interreg Atlantic Area Programme through the European Regional Development Fund.Financiamento para o IIM-CSIC:374161€Doao - SEATRACES -
<p>Smart Traceability and Labeling ToolBox for a Sustainable Seafood Production</p>
Investigador/a Principal:GonzálezSoteloCarmenInstitución financiadora:Project co-funded by the Interreg Atlantic Area Programme through the European Regional Development Fund.Financiamento para o IIM-CSIC:637323€Doao - BlueHuman -
<p>Blue biotechnology as a road for innovation on human’s health aiming smart growth in Atlantic Area</p>
Investigador/a Principal:VázquezÁlvarezXosé AntónPérezMartínRicardo IsaacInstitución financiadora:Project co-funded by the Interreg Atlantic Area Programme through the European Regional Development Fund.Financiamento para o IIM-CSIC:150000€Doao