Pesquerías
O peixe e os produtos pesqueiros están entre os bens comerciais de meirande importancia do mundo. Isto tradúcese en máis de 80 millóns de toneladas de capturas mariñas a nivel mundial e en 39 millóns de postos de traballo en pesquerías en todo o mundo.
A escala local, a actividade pesqueira en Galicia conta cunha importante tradición que se remonta séculos atrás; dende o punto de vista socioeconómico, Galicia posúe arredor dun 43 % das embarcacións e case un 40 % dos empregos relacionados coa pesca en España, superando as 150.000 toneladas descargadas en 2019, cun valor superior aos 470 millóns de euros (pescadegalicia.org).
Porén, a pesca non sustentable experimentou un constante aumento dende a década de 1970, aínda que este ascenso está a frear. As medidas encamiñadas a axustar as capturas de peixe segundo o rendemento máximo sostible ou as obrigas de descarga establecidas recentemente tentan aumentar a abundancia e mellorar o estado de saúde das poboacións pesqueiras, asegurando así a sostibilidade da pesca.
As pesquerías sostibles precisan innovacións que reduzan os seus custos operativos e melloren os seus beneficios sen danar as poboacións. O IIM-CSIC conta cunha longa tradición na colaboración co sector pesqueiro a distintos niveis para contribuír á súa adaptación fronte a estes novos retos.
A continuación podes ver todas as nosas capacidades e servizos asociados.
Capacidades
- Software | GOVOCITOS
Govocitos é un software libre de análise de imaxe que permite a determinación doada e precisa de parámetros reprodutivos en peixes a partir de imaxes histolóxicas. Aínda que se deseñou para a estimación da fertilidade en peixes, as súas aplicacións son ampliables a outros problemas de reconto, medida e clasificación (p. ex., reconto de pole, oncoloxía e citoloxía, etc.).
Podes atopar máis información aquí.
- Capacidades | Desenvolvemento de bioprocesos (biorrefinerías) para extraer bioprodutos e compostos bioactivos a partir de subprodutos da industria alimentaria
Desenvolvemento de bioprocesos que permiten extraer compoñentes útiles de interese industrial a partir de descartes e de subprodutos e efluentes da industria alimentaria. Caracterización bioquímica de compoñentes útiles presentes en distintos tipos de produtos e subprodutos pesqueiros, como coláxeno da pel, encimas das vísceras, condroitín sulfato presente na cartilaxe, quitina das coirazas de crustáceos e das cunchas de xiba ou hidrolizados de proteínas obtidos do músculo. Avaliación de aplicacións potenciais destes compostos mediante a caracterización das súas actividades biolóxicas (antioxidantes, etc.) e as súas propiedades funcionais para o seu uso en diversas industrias, como a biomédica, química, cosmética, alimentaria, etc.
- Capacidades | Control da trazabilidade e a etiquetaxe
Desenvolvemento de biomarcadores específicos e técnicas de -ómica para cuantificar alérxenos e facer seguimento da composición específica e a orixe xeográfica para a trazabilidade da calidade e a prevención do fraude alimentario e das pesquerías non reguladas.
- Capacidades | Novas tecnoloxías para a detección rápida de patóxenos en produtos da pesca e da acuicultura
Desenvolvemento de técnicas de espectroscopia de masas para a identificación e cuantificación rápida de parasitos en produtos do mar, así como de técnicas de proteómica para identificar microorganismos patóxenos, parasitos de peixes e proteínas alerxénicas.
- Capacidades | Avaliación de ameazas e puntos de control críticos nas cadeas de valor dos produtos do mar
Avaliación e desenvolvemento de protocolos para identificar os puntos e produtos máis problemáticos canto á contaminación microbiolóxica e infestación parasitaria ao longo da cadea de valor dos produtos do mar.
Servizos
-
Unidade Técnica de Biobanco
-
SIES: Identificación de Especies e Secuenciación de ADN
-
SEMAIM: Microscopia óptica e análise de imaxe
-
PEACHESEA: Análise de acidificación oceánica
-
Monitorización e observación do medio mariño
-
Determinación de metais no medio mariño
-
LNREMB: Laboratorio Nacional de Referencia de Enfermidades de Moluscos Bivalvos
-
Historia Vital
-
Xenómica e análises bioinformáticas
-
Xenómica funcional de peixes
-
Cromatografía e ómica avanzada
Proxectos activos
- BIVALNET -
<p>Red para el estudio y promoción de los servicios ecosistémicos de bivalvos</p>
Investigador/a Principal:FernándezBabarroJose ManuelInstitución financiadora:Ayuda RED2022-134186-T financiada por MICIU/AEI
/10.13039/501100011033. Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades - Agencia Estatal de InvestigaciónFinanciamento para o IIM-CSIC:18300€Doao - CONECTEE -
<p>Conectividad Ecológica y el papel del Parque Nacional Islas Atlánticas de Galicia en la conservación de Elasmobranquios costeros</p>
Investigador/a Principal:AlonsoFernándezAlexandreInstitución financiadora:Red de Parques Nacionales - MINISTERIO PARA LA TRANSICIÓN ECOLÓGICA Y EL RETO DEMOGRÁFICOFinanciamento para o IIM-CSIC:155137€Doao - MOVE -
<p>Movescapes, connectivity hotspots and eco-evolutionary dynamics: protecting the
functional role of predatory coastal fishes</p>Investigador/a Principal:AlonsoFernándezAlexandreInstitución financiadora:Agencia Estatal de Investigación (AEI - Biodiversa+). Proyectos de colaboración Internacional 2022-2. Programa Estatal para Afrontar las Prioridades de Nuestro Entorno. Plan Estatal de Investigación Científica y Técnica y de Innovación 2021-2023.Financiamento para o IIM-CSIC:173700€Doao - LIFE REFISH -
<p>Flexible biorefinery to valorise discards and by-products of the European fish and seafood production (REFISH)</p>
Investigador/a Principal:VázquezÁlvarezXosé AntónInstitución financiadora:LIFE Environment (Nature & Circular Economy)Financiamento para o IIM-CSIC:357637€Doao <p>Using fishers knowledge to understand the use of alternative gears to static gillnets in the ASCOBANS Region</p>
Investigador/a Principal:PierceGraham JohnInstitución financiadora:Whale and Dolphin ConservationFinanciamento para o IIM-CSIC:6050€Doao- PESCANDO 4.0 -
<p>Plataforma Blockchain e IoT para garantizar la trazabilidad, seguridad, calidad y sostenibilidad en la cadena de valor de los productos pesqueros</p>
Investigador/a Principal:VilasFernándezCarlosInstitución financiadora:PROYECTO FINANCIADO POR EL PLAN DE RECUPERACIÓN, TRANSFORMACIÓN Y RESILIENCIA Y LOS FONDOS EUROPEOS NEXT GENERATION EU EN EL MARCO DEL REAL DECRETO 685/2021 DEL 3 DE AGOSTOFinanciamento para o IIM-CSIC:145812€Doao - SINERXIA -
<p>Asesoramiento formativo técnico sobre Técnologías Facilitadores (TFE) relacionadas con el sector pesquero y agroalimentación</p>
Investigador/a Principal:SaboridoReyFranInstitución financiadora:SINERXIA SLUFinanciamento para o IIM-CSIC:8264€Doao - VALOR -
<p>Valorización integral de los efluentes y residuos de pieles generados en el proceso de producción de gelatinas marinas de alta calidad</p>
Investigador/a Principal:VázquezÁlvarezXosé AntónInstitución financiadora:CSICFinanciamento para o IIM-CSIC:21600€Doao - Contrato Programa -
<p>AYUDA CONVENIO ENTRE CSIC Y LA AXENCIA GALEGA DE INNOVACIÓN -GAIN- PARA EL DESARROLLO DE PROGRAMAS DE I+D+i EN LOS INSTITUTOS DE INVESTIGACIÓN DEL CSIC EN GALICIA Y EN LOS CENTROS OCEANOGRÁFICOS DEL INSTITUTO ESPAÑOL DE OCEANOGRAFÍA (CSIC-IEO). 2021-2022</p>
Investigador/a Principal:SaboridoReyFranInstitución financiadora:Agencia Galega de InnovaciónFinanciamento para o IIM-CSIC:521824€Doao <p>Análise dos parámetros ambientais da Ría de Vigo e a súa influencia na abundancia de colonias de organismos procariotas intracelulares, simbiontes habituais na branquia de ameixa rubia</p>
Investigador/a Principal:GilCotoMiguelVillacierosRobineauNicolasInstitución financiadora:CIMA-Xunta de GaliciaFinanciamento para o IIM-CSIC:14920€Doao