Alimentos do océano: trazabilidade, saúde e seguridade
A nutrición, a seguridade alimentaria e o desenvolvemento sostible de sistemas alimentarios están entre as máximas prioridades da Axenda para o Desenvolvemento Sustentable. Unha dieta sostible e nutritiva poderá garantir un futuro máis saudable para a humanidade e diminuír o risco de doenzas crónicas non infecciosas, ao tempo que asegura un uso eficiente dos recursos. Para acadar un progreso real, debe haber unha colaboración entre varias disciplinas científicas para protexer a saúde pública e o medio ambiente.
O océano, debido ao seu importante papel como fonte de alimentos, non pode ficar fóra desta tarefa. O consumo de peixe, marisco e outros produtos do mar achega diversos beneficios para a saúde, que converten a estes produtos en chave para atinxir os obxectivos propostos.
A nosa investigación pretende desenvolver e utilizar novas tecnoloxías como a multiómica, os sensores, a tecnoloxía blockchain, algunhas tecnoloxías de procesamento emerxentes ou a modelaxe preditiva para xerar valor ao logo da cadea de subministración de produtos do mar.
Ao mesmo tempo que creamos este valor engadido, garantimos un sistema alimentario respectuoso co medio ambiente que integra a seguridade e a calidade dos alimentos, xerando así confianza e transparencia de cara ás persoas que os consumen.
Abordamos os problemas causados por microorganismos, alérxenos alimentarios e outros riscos emerxentes para atinxir a seguridade alimentaria. Do mesmo xeito, mantémonos alerta para protexer as persoas consumidoras fronte ao fraude alimentario e para achegar novas formas de garantir a trazabilidade dos produtos. O noso traballo nesta liña tamén contempla o deseño, seguimento e optimización do procesamento dos alimentos, ao mesmo tempo que provemos novas solucións centradas na saúde humana.
Proxectos activos
- WASHTOP -
<p>Water Associated Safety Hazards in the Treatment of Produce</p>
Investigador/a Principal:RodríguezGarcíaMíriamInstitución financiadora:European Food Safety Authority (EFSA)Financiamento para o IIM-CSIC:80000€Doao - PESCANDO 4.0 -
<p>Plataforma Blockchain e IoT para garantizar la trazabilidad, seguridad, calidad y sostenibilidad en la cadena de valor de los productos pesqueros</p>
Investigador/a Principal:VilasFernándezCarlosInstitución financiadora:PROYECTO FINANCIADO POR EL PLAN DE RECUPERACIÓN, TRANSFORMACIÓN Y RESILIENCIA Y LOS FONDOS EUROPEOS NEXT GENERATION EU EN EL MARCO DEL REAL DECRETO 685/2021 DEL 3 DE AGOSTOFinanciamento para o IIM-CSIC:145812€Doao - BIOTRANSFER -
<p>Polymicrobial L. monocytogenes-carrying biofilms as a key on the risk of listeriosis in foods</p>
Investigador/a Principal:LópezCaboMartaInstitución financiadora:CSICFinanciamento para o IIM-CSIC:28557€Doao <p>Determinación de la calidad sensorial y química de especies marinas refrigeradas conservadas en distintos tipos de envases</p>
Investigador/a Principal:AubourgMartínezSantiago PedroInstitución financiadora:CETMARFinanciamento para o IIM-CSIC:10145€Doao- SEAFOOD-ID -
<p>ANALYTICAL STRATEGIES BASED ON NON-DESTRUCTIVE METHODS AND METAGENOMICS FOR THE CONTROL OF PRODUCTION METHOD AND GEOGRAPHIC ORIGIN</p>
Investigador/a Principal:GonzálezSoteloCarmenPérezMartínRicardo IsaacInstitución financiadora:Proyecto PID2020-118012RB-C21 financiado por MCIN/ AEI /10.13039/501100011033Financiamento para o IIM-CSIC:168000€Doao - Contrato Programa -
<p>AYUDA CONVENIO ENTRE CSIC Y LA AXENCIA GALEGA DE INNOVACIÓN -GAIN- PARA EL DESARROLLO DE PROGRAMAS DE I+D+i EN LOS INSTITUTOS DE INVESTIGACIÓN DEL CSIC EN GALICIA Y EN LOS CENTROS OCEANOGRÁFICOS DEL INSTITUTO ESPAÑOL DE OCEANOGRAFÍA (CSIC-IEO). 2021-2022</p>
Investigador/a Principal:SaboridoReyFranInstitución financiadora:Agencia Galega de InnovaciónFinanciamento para o IIM-CSIC:521824€Doao - ANIBLOCK_ANICHAIN -
<p>Investigación sobre párasitos del pescado, principalmente anisakis y otros.</p>
Investigador/a Principal:GonzálezGonzálezÁngel FranciscoInstitución financiadora:MERCADONA SAFinanciamento para o IIM-CSIC:41013€Doao <p>Investigación sobre párasitos del pescado, principalmente anisakis y otros.</p>
Investigador/a Principal:GonzálezGonzálezÁngel FranciscoInstitución financiadora:MERCADONA SAFinanciamento para o IIM-CSIC:33221€Doao- ResiduoZero_2 -
<p>Residuo Zero: Puesta en marcha de una planta piloto par ala transformación y elaboración de nuevos productos procedentes de la transformación de dorada y lubina Culmárex y en los planes de etiquetado de nuevos Productos.</p>
Investigador/a Principal:MedinaMéndezIsabelInstitución financiadora:Culmarex S.A.Financiamento para o IIM-CSIC:24705€Doao - BBM -
<p>Biotecnología y Bioprocesos Marinos</p>
Investigador/a Principal:GonzálezSoteloCarmenInstitución financiadora:Ayudas cofinanciadas con fondos de la Agencia Gallega de Innovación de la Xunta de GaliciaFinanciamento para o IIM-CSIC:75000€Doao - ARMAS -
<p>Estudio, diseño e implementación de estrategias de Análisis de riesgos para fortalecer las seguridad, calidad y calidez del Rape y la Merluza del Atlántico Sudeste frente a parásitos zoonóticos</p>
Investigador/a Principal:GonzálezGonzálezÁngel FranciscoInstitución financiadora:Mascato SAFinanciamento para o IIM-CSIC:88417€Doao - CLiMB-Out -
<p>ChiLd MicroBes predict how to stay away from Obesity</p>
Investigador/a Principal:MedinaMéndezIsabelInstitución financiadora:EIT-Food project co-funded by the European UnionFinanciamento para o IIM-CSIC:187718€Doao <p>¡ Y que rico sabe el mar!</p>
Investigador/a Principal:PintadoValverdeJoséInstitución financiadora:Fundación General CSICFinanciamento para o IIM-CSIC:3000€Doao- ASEQURA -
<p>QUANTITATIVE MICROBIAL RISK ASSESSMENT OF FOODBORNE PATHOGENS OF HIGH PUBLIC HEALTH SIGNIFICANCE IN SPAIN: LISTERIA MONOCYTOGENES AND CAMPYLOBACTER JEJUNI IN PROCESSING CHAINS</p>
Investigador/a Principal:LópezCaboMartaRodríguezHerreraJuan JoséInstitución financiadora:Proyecto PID2019-108420RB-C32 financiado por MCIN/ AEI /10.13039/501100011033Financiamento para o IIM-CSIC:80000€Doao - SYS-ALLERGOMICS -
<p>Proteomics and structural-based systems biology of fish allergy in raw and processed seafood</p>
Investigador/a Principal:CarreraMouriñoMónicaPazosPalmeiroManuelInstitución financiadora:Proyecto PID2019-103845RB-C21 financiado por MCIN/ AEI /10.13039/501100011033Financiamento para o IIM-CSIC:195000€Doao - QPM -
<p>QUIMICA DE PRODUCTOS MARINOS</p>
Investigador/a Principal:MedinaMéndezIsabelInstitución financiadora:Ayudas cofinanciadas con fondos de la Agencia Gallega de Innovación de la Xunta de GaliciaFinanciamento para o IIM-CSIC:75000€Doao <p>Impulso de la vigilancia del entorno tecnológico, refuerzo de la internacionalización, del marketing y comunicación en el Instituto de Investigaciones Marinas</p>
Investigador/a Principal:SaboridoReyFranInstitución financiadora:CSICFinanciamento para o IIM-CSIC:105000€Doao- ControlAR -
<p>ControlAR: Model-based process engineering to CONTROL Antimicrobial Resistance for the food industry 4.0</p>
Investigador/a Principal:RodríguezGarcíaMíriamInstitución financiadora:Proyecto RTI2018-093560-J-I00 financiado por MCIN/AEI/10.13039/501100011033/ y por FEDER Una manera de hacer EuropaFinanciamento para o IIM-CSIC:159200€Doao - SEAFOODAGE -
<p>Smart and eco-innovative SEAFOOD processes and products for healthy AGEing</p>
Investigador/a Principal:BalsaCantoEvaInstitución financiadora:Project co-funded by the Interreg Atlantic Area Programme through the European Regional Development Fund.Financiamento para o IIM-CSIC:374161€Doao <p>ACEITES POLARES DE ORIGEN MARINO COMO FUENTE DE PUFA OMEGA-3 Y MEDIADORES LIPIDICOS PARA UN ENVEJECIMIENTO SALUDABLE REGULACION DE LA INFLAMACION Y DESEQUILIBRIO OXIDATIVO</p>
Investigador/a Principal:MedinaMéndezIsabelAubourgMartínezSantiago PedroInstitución financiadora:Proyecto RTI2018-095659-B-I00 financiado por MCIN/AEI/10.13039/501100011033/ y por FEDER Una manera de hacer EuropaFinanciamento para o IIM-CSIC:206500€Doao- ResiduoZero -
<p>Residuo Zero: Puesta en marcha de una planta piloto par ala transformación y elaboración de nuevos productos procedentes de la transformación de dorada y lubina Culmárex y en los planes de etiquetado de nuevos Productos.</p>
Investigador/a Principal:MedinaMéndezIsabelInstitución financiadora:Culmarex S.A.Financiamento para o IIM-CSIC:25625€Doao - SeaFoodAllergy -
<p>Proteómica en cross-talk para el control, estudio y terapia de la alergia alimentaria</p>
Investigador/a Principal:CarreraMouriñoMónicaInstitución financiadora:Ayudas cofinanciadas con fondos de la Agencia Gallega de Innovación de la Xunta de GaliciaFinanciamento para o IIM-CSIC:95833€Doao - SEATRACES -
<p>Smart Traceability and Labeling ToolBox for a Sustainable Seafood Production</p>
Investigador/a Principal:GonzálezSoteloCarmenInstitución financiadora:Project co-funded by the Interreg Atlantic Area Programme through the European Regional Development Fund.Financiamento para o IIM-CSIC:637323€Doao - BlueHuman -
<p>Blue biotechnology as a road for innovation on human’s health aiming smart growth in Atlantic Area</p>
Investigador/a Principal:VázquezÁlvarezXosé AntónPérezMartínRicardo IsaacInstitución financiadora:Project co-funded by the Interreg Atlantic Area Programme through the European Regional Development Fund.Financiamento para o IIM-CSIC:150000€Doao - FOODSENS -
<p>Transfer of Technologies to Reduce Food Risks</p>
Investigador/a Principal:RodríguezHerreraJuan JoséInstitución financiadora:Proyecto 0591_ FOODSENS _1_E_1_E cofinanciado por el Fondo Europeo de Desarrollo Regional FEDER a través del Programa Interreg V-A España-Portugal (POCTEP) 2014-2020Financiamento para o IIM-CSIC:87689€Doao