Capacidades e produtos de innovación
- Marca rexistrada | Smart Fip: pesquerías 100 % sostibles con 0 % residuos
Smart Fip é unha marca rexistrada que certifica a aplicación dun sistema de control privado e voluntario sobre a avaliación do risco de parasitos en produtos pesqueiros ao longo de toda a cadea de valor. Smart Fip é un protocolo cognitivo e preditivo de inspección que se basea nunha serie de normas internacionais, protocolos científico-técnicos e ferramentas únicas que permiten a transformación dixital do sistema de inspección. Estes protocolos e estas técnicas de diagnóstico baséanse no biobanco europeo de mostras e moléculas mariñas de parasitos de interese biotecnolóxico, accesible para o IIM-CSIC. Ao aceptar a normativa de uso da marca, as empresas aplican un sistema fiable de inspección e clasificación para unha toma de decisións flexible, que permite aplicar solucións técnicas en distintos pasos do proceso e reducir a xeración de refugos alimentarios ao longo de todo o proceso.
- Capacidades | Desenvolvemento e aplicación de metodoloxías moleculares para a identificación e cuantificación de especies mariñas en mostras medioambientais
Identificación de novos marcadores moleculares para a identificación de especies mediante secuenciación de nova xeración (NGS) en mostras de ADN medioambiental, con aplicacións para a vixilancia da biodiversidade e a avaliación de stocks pesqueiros.
- Capacidades | Avaliación da biodiversidadeInstrumental e sensores mariños Protección costeira e medioambiental Ordenación do espazo marítimo Servizos ecosistémicos e gobernación de ecosistemas
Facer seguimento da distribución temporal e espacial das especies, a abundancia e a biomasa de diversos taxons mediante diversas técnicas como e-ADN, caracterización de pigmentos, citometría de fluxo, telemetría acústica, toma de imaxes mediante sistemas de observación remota (p. ex., drons, etc.) ou identificación taxonómica clásica.
- Capacidades | Avaliación de ameazas e puntos de control críticos nas cadeas de valor dos produtos do mar
Avaliación e desenvolvemento de protocolos para identificar os puntos e produtos máis problemáticos canto á contaminación microbiolóxica e infestación parasitaria ao longo da cadea de valor dos produtos do mar.
- Capacidades | Incidencia de patóxenos e avaliación do risco
Detección e identificación de patóxenos en animais salvaxes e de cultivo, así como en produtos do mar. Avaliación da relación entre a incidencia de patóxenos e diversos aspectos medioambientais e fisiolóxicos para levar a cabo avaliacións do risco en relación con patóxenos obxectivo.